Een blijvend passende Informatievoorziening: de opdracht van de Informatiemanager!


Tijdens deze vierdaagse Strategisch Informatiemanagement opleiding krijgt u de kennis die nodig is om een passende informatiestrategie in te richten.

U bent als Informatiemanager verantwoordelijk voor de aansluiting van de bedrijfsstrategie met de ICT strategie. Deze opleiding geeft u de tools om dit te bewerkstelligen.

 

Tijdens de opleiding Strategisch Informatiemanagement leert u:

 • In te spelen op relevante business en IT-trends
 • Richting geven aan de ontwikkelingen binnen de informatievoorziening
 • Waarde toe te voegen door strategisch te innoveren
 • Het speelveld van de Informatiemanager beter te begrijpen

 

De opleiding Strategisch Informatiemanagement staat in het teken van praktische toepasbaarheid. Op basis van een eigen uit te werken case krijgt u direct tools in handen die u kunt gebruiken binnen uw organisatie. Hierdoor denkt u niet alleen na over een strategie, maar ook hoe u deze uit kunt voeren en kunt overbrengen op de organisatie.

 

Nulmeting Informatiemanagement

Meer weten over het vak Informatiemanagement?  – Klik Hier

Wilt u weten welke opleiding voor uw Informatiemanagement interessant kunnen zijn? Bekijk dan eerst hoe u ervoor staat – Nulmeting

Programma vierdaagse opleiding

De opleidingsdagen starten om 9.00 en eindigen rond 17.00 uur. Inclusief pauze en lunch.

 

Dag 1: Wat is Strategisch Informatiemanagement?

Op dag 1 staat de rol van de Informatiemanager centraal. Onderwerpen als het werkveld, de rol, verschillende modellen en het speelveld van de Informatiemanager worden op deze dag behandeld. In de middag wordt aan de hand van casuïstiek op een praktische manier een verdieping gemaakt.

 

Dag 2: Van idee naar strategie

De tweede dag draait om de strategische rol van de Informatiemanager. Hoe zorgt hij/zij dat de organisatie meebeweegt in de juiste richting? Als Informatiemanager is het van essentieel belang om de organisatie op één lijn te brengen en te houden. Deze tweede dag wisselt theorie en praktijk af. We behandelen de systematiek van adviseren (softskills) en de aansluiting van de bedrijfsstrategie op de Informatie & ICT strategie.

 

Dag 3: Van strategie naar executie

De derde dag gaat in op het uitvoeren van plannen. Hoe implementeer ik nieuwe ideeën. Ga ik voor een big bang of voor een incrementele aanpak? Kan ik mensen overtuigen met een plan op de achterkant van een bierviltje of is er behoefte aan een gedetailleerd plan.

 

Dag 4: Praktijk

De laatste dag staat in het teken van de eigen praktijk. Een gastspreker zal ingaan op innovatie in de sector, waarbij onderwerpen zoals Big Data, IoT of Virtual Reality de revue kunnen passeren. Daarnaast rondt u de eigen casus af en presenteert u deze aan de groep voor feedback.

Doelgroep

Deze opleiding is bedoeld voor:

 • Informatiemanagers
 • Hoofden informatiemanagement
 • IT-managers
 • Hoofden functioneel beheer
 • Senior functioneel beheerders
 • Business-analisten
 • ICT-consultants
 • Organisatieadviseurs
 • Type Training:Course
 • Duur: 4 dagen
 • Max. aantal deelnemers:18
 • Niveau:Foundation
 • Taal:Nederlands
 • Incl. lunch:Ja
 • Examen:Nee
 • Incompany:Ja
 • Betalingsmogelijkheden:Per factuur, iDEAL, CreditCard
 • M. Stoffels - Beoordeling: 8/10
  Ik vond de cursus voor mij zeer waardevol het heeft me een duidelijk beeld gegeven van mijn functie als informatiemanager en vooral de positie binnen een bedrijf.
 • I. Kampschreur - Beoordeling: 9/10
  Ik vond het een heel nuttige opleiding voor mijn functie als toekomst IM adviseur. De theorie en de modellen die aan bod kwamen zijn voor mij goede handvaten voor toepassing in de praktijk. Zowel de breedte aan informatie als de diepte waren voor mij van het juiste niveau. Wel miste velen van ons de voorbeelden en oefeningen op basis van overheidsinstanties-/vraagstukken. Dit zou de toepasbaarheid vergroten.
 • Paul van Laarhoven - Beoordeling: 7/10
  Ik heb deze opleiding beleefd als een verzameling van losjes gekoppelde onderwerpen rond het thema informatiemanagement. En hoewel ik zeker dingen geleerd heb en nieuwe inzichten heb opgedaan, met name uit de praktijkverhalen van de overige deelnemers, had deze opleiding niet de diepgang die ik ervan verwacht had.
 • Bianca de Jong-Nell - Beoordeling: 7/10
  Ik vind het leuk dat er veel verschillende onderwerpen zijn besproken in deze cursus. De in-dept kennis van bepaalde onderwerpen lijkt niet altijd aanwezig te zijn bij de trainers. Wel erg positief heb ik de communicatie training ervaren met de oefeningen. Dit had van mij nog uitgebreider gemogen, aangezien communicatie zeer belangrijk is. De cursus was duidelijk niet afgestemd op de deelnemers, dat vind ik een gemiste kans en je merkt dat de cursisten dus niet altijd even actief deelnemen aan het onderwerp. De helft van de deelnemers waren operationeel (functioneel)beheerders, waarvoor een deel van de informatie echt niet van toepassing was. Daarnaast adviseer ik minder verschillende trainers te gebruiken. Het wordt irritant als je jezelf voor de 7e keer moet voorstellen. Over het geheel ben ik niet heel erg ontzettend enthousiast, helaas.
 • Josien Messemaker - Beoordeling: 8/10
  Trainers, begeleiding, organisatie en locatie waren prima. De inhoud had wat mij betreft wat minder theoretisch gemogen. Er werd nu heel veel informatie geboden maar de vraag is of het aansluit aan mijn organisatie. De 4 dag (communicatie) vond ik de meest interessante dag ook omdat het de hele dag over hetzelfde onderwerp ging.
 • Rogier Bosman - Beoordeling: 8/10
  Gevarieerd aanbod van onderwerpen. Niet alle onderwerpen waren even aansprekend. Opzet van de opleiding was om kennis te maken met verschillende onderdelen van informatiemanagement in de publieke sector. Dat is geslaagd, hoewel ik nog graag andere relevante onderwerpen behandeld had willen zien van informatiemanagement, zoals kennisbeheer en strategische adviesvaardigheden. De continuïteit kon beter. Doordat er voor elk onderwerp een ander docent was, moesten we elke keer voorstellen en wennen. Dat haalde het tempo en de efficiëntie er uit.
 • Rene Nederstigt - Beoordeling: 7/10
  ONDERWERPEN: De opleiding is een inleiding in het informatiemanagement. goed vond ik daarom de onderwerpen die daar vrij direct op aansluiten: de rollen van de informatiemanager - het maken van een Business Informatie plan - lean en agile projectmanagement - datamanagement. In zijn algemeenheid wel nuttig, maar voor deze cursus minder relevant: storytelling en communicatieve vaardigheden. Leerzaam, maar er bestaan hier denk ik specifieke cursussen voor TRAINERS/DOCENTEN: allen prima, de laatste (Jiri) vond ik wat minder. Wat onrustig en warrig.
 • van der Marel-Boeren - Beoordeling: 8/10
  Juiste combinatie tussen theorie en toepasbaarheid in de praktijk.
 • Peter Meijer - Beoordeling: 7/10
  vooral goed vond ik dag 1, ochtend 2 en dag 3. de inhoud staat en docenten zijn ervaren. Beter kan dag 2 middag: meer lijn in het verhaal. Alle deelnemers hadden ander beeld bij inhoud van de middag obv de titel storytelling. Beter kan dag 3 en 5. op zich interssant. Alleen verhaal staat nog niet. En docenten komen op mij over als meer beginners (als docent). Op zich heeft ieder recht op beginnen en leren. Het is dus geen miskwalificatie van de docent. Er was voor mij alleen minder uit te halen.
 • Paul Dieleman - Beoordeling: 7/10
  Niet alle onderwerpen waren even goed ingestoken. Bij LEAN deden we een oefening met de muntjes om te ervaren dat one piece flow beter/effectiever is als batch flow. Maar daar werd dan geen vervolg aangegeven wat de diepere betekenis hiervan. Je kan ook lean eruit halen en verwijzen naar LEAN IT training oid. Onderwerp mbt story telling was erg leuk, maar in de praktijk niet goed toepasbaar. Ik miste nog de diepgang in privacy wetgeving of iets over datacontracten.
 • Wil Fabri - Beoordeling: 8/10
  Ik vond de docenten prettig en deskundig. Ik vond de onderwerpen die behandeld werden soms te algemeen. Liever had ik de stof nog meer toegespitst gezien op Strategisch IM. Dit geldt vooral voor lean en scrum bijvoorbeeld te operationeel en te weinig strategisch. De locatie was uitstekend. Het was alleen vaak te warm en benauwd.
 • Ard van Dellen - Beoordeling: 8/10
  Over het algemeen was de opleiding goed te volgen en interessant. Persoonlijk vond ik de dag met Florentine Loeb het minst geslaagd, en dat bedoel ik het deel Adviesvaardigheden. Dit duurde erg lang en had beter met een tweede trainer erbij gekund, zodat er meer voortgang in de praktijkoefeningen er meer in gezeten had. Voor het tweede deal, LEAN, was nauwelijks tijd over. Het niveau van de trainers was goed.
 • Joram Verspaget - Beoordeling: 7/10
  Mij was niet geheel duidelijk hoe en waarom de verschillende programmaonderdelen op elkaar aan moesten sluiten. Verder vond ik een aantal onderdelen te algemeen en niet specifiek genoeg voor het onderwerp informatiemanagement (Agile, Scrum, LSD versus luisteren). Daartegenover vond ik de docenten wel heel professioneel in hun vak en vertelden ze hun verhaal heel enthousiast en helder.
 • Rien Voermans - Beoordeling: 7/10
  De onderwerpen van de opleiding en de kennis van de docenten was prima, maar de 2e en 3e trainingsdag mochten - voor mij - meer diepgang hebben, gegeven de aanwezige ervaringen van de cursisten.
 • Ruben Balk - Beoordeling: 7/10
  Sommige programma onderdelen waren relevanter/interessanter als de andere onderwerpen. Meest relevant en interessant waren: - Trends en ontwikkelingen Informatiemanagement - Agile portfoliomanagement
 • Rob Cortjens - Beoordeling: 8/10
  Prima algemene introductie van het vakgebied, handige instrumenten/toepassingen, met een toekomst gericht perspectief en gedreven docenten
 • Answina Zwaagstra - Beoordeling: 9/10
  + van goed niveau, kundige docenten, leerzaam, logistiek, - volgorde van de inhoud, aandacht/tijd voor bepaalde onderwerpen tov andere onderwerpen (storytelling <> agile/lean bv). Data management had eerder gemogen. Deze laatste was zeer boeiend maar minder gefocused op publieke sector.
 • Barry Halderman - Beoordeling: 7/10
  Leerzame cursus, maar sommige onderwerpen zijn niet groot genoeg om een hele dag mee te vullen. Het onderwerp "verhalen" en "datamanagement" hadden allebei een half dagdeel kunnen duren wat mij betreft.
 • Floor Urbanus - Beoordeling: 8/10
  Inspirerend, leerzaam
 • Carla Meershoek Onderwater - Beoordeling: 8/10
  De variatie was goed. Onderwerpen vond ik interessant (voor nu of soms voor later). Veel gehoord, waarvan ik een deel ook in mijn huidige functie kan gebruiken en andere deel is goed voor mijn algemene kennis.
 • Radj Sukhai - Beoordeling: 7/10
  De inhoud en niveau van de opleiding is prima. Met een goede afwisseling van praktijk voorbeelden is de theorie goed uitgelegd. De ruimte van de training vond ik persoonlijk te klein voor de groep. lijkt mij wel een aandachtpunt.
 • Remco Beaart - Beoordeling: 8/10
  Hoog niveau van trainers en veel verbinding met de praktijk (zeker Agile en adviesvaardigheden). Verder wel even de sheets doornemen, aangezien taal/spelfouten wel afleiden van de inhoud.
 • Elly van der Kuur Dorst - Beoordeling: 8/10
  De oefeningen en voorbeelden waren goed. De trainers professioneel en flexibel. De leer- en oefenstof interessant.
 • Linda van Vliet - Beoordeling: 8/10
  De trainers hebben de juiste kennis van de stof en kunnen door hun ervaring ook koppelen naar praktijkvoorbeelden. Bij sommige onderdelen mogen meer opdrachten aan de groep worden gegeven. De locaties is goed bereikbaar. Begeleiding is prima.
 • Kees Willemen - Beoordeling: 8/10
  Veel handreikingen met een goede opbouw in de tijd. Met een climax de laatste dag waar het geleerde samen kwam en een voor mij helder beeld gaf waar te beginnen in de praktijk.