Scrum Master

Navigeer binnen deze pagina:

Wat is een Scrum Master?

De Scrum master is een van de drie rollen binnen Scrum. Hij ademt het Agile werken en het Scrum proces. Dit teamlid heeft oog voor het development team en signaleert blokkades. Vanuit een coachende rol speelt deze persoon in op de ontwikkeling van de individuele teamleden en de organisatie. Dit is een van de taken. Het hebben van een goede persoon in deze rol kan een team dan ook maken of breken. Lees verder over de rol van de Scrum Master.

Scrum Master: de facilitator

Een Scrum Master faciliteert processen binnen het team. Zo is deze persoon bijvoorbeeld de verbinder tussen de Product Owner en het development team. Hij maakt zich daarnaast druk over de manier waarop het team het beste zijn werk kan doen. Vragen die hij zichzelf stelt zijn o.a:

 • Team efficiëntie, welke faciliteiten heeft het team nodig?
 • Motivatie van teamleden, hoe gemotiveerd is het team?
 • Relationele processen, hoe gaat het team met elkaar om?
 • Ambassadeurschap, snapt iedereen de geschreven en ongeschreven regels van Scrum?

De veranderingen die de Scrum Master wilt doorvoeren gaan over kwaliteit en tijdsbesteding. De combinatie van oog voor kwaliteit en efficiëntie zorgt voor een soepel draaiend systeem. Lees verder over de rol van de Scrum Master binnen het Scrum team.

null
Whitepaper Werken met Scrum
In deze kostenloze whitepaper leest
u alles over de Scrum Master.

Download whitepaper

De taken van een Scrum Master

 • Ondersteunen van de Product Owner

  De Scrum master ondersteunt de Product owner; in het zetten van sprintdoelen, met technieken om de product backlog te ordenen, in de facilitatie van Scrum events en meer.

 • Ondersteunen van het development team

  De Scrum master ondersteunt het development team; in zelfsturing en organisatie, bij het overwinnen van blokkades, in facilitatie van de events en meer.

 • Ondersteunen van de organisatie

  De Scrum master ondersteunt de bredere organisatie; bij de implementatie van Scrum, in de acceptatie en adoptie van Scrum en meer.

Scrum Master of politieagent?

De Scrum Master bewaakt het proces binnen een Scrum team. De leiding nemen en ingrijpen wanneer nodig is een vereiste. Mogelijk voelt deze persoon zich soms een politieagent, maar is dat nodig?

Abonneer op ons YouTube kanaal

Test uw kennis

Doe de quiz en test uw Scrum Master kennis!

Scrum Master

Het succes van een Scrum team hangt voor een groot deel af van een Scrum Master. U maakt als Scrum Master onderdeel uit van het team, maar toch heeft u complexe aanvullende verantwoordelijkheden. Meer info

Product Owner

De rol van Product Owner is bijzonder veeleisend. U bent verantwoordelijk voor het budget, stelt prioriteiten vast en bepaalt zo aan welke items gewerkt worden. Om een succesvolle Product Owner te worden, zijn analytische skills en een goede kennis van Agile nodig. Meer info

Agile Coach

Uw focus als Agile Coach ligt bij de implementatie van de Agile werkwijze door de gehele organisatie. In tegenstelling tot de Scrum Master bent u geen onderdeel van een Scrum team maar coacht u meerdere teams en het management. Meer info

Het Scrum team

Het Scrum team is multidisciplinair samengesteld en verantwoordelijk voor het afleveren van het product aan het einde van elke sprint. De teamleden zorgen ervoor dat het product voldoet aan de wensen van de klant en dat het binnen de sprint wordt geproduceerd. Meestal bestaat het team uit 3 tot 9 personen, die zichzelf organiseren. Het team doet al het werk aan het product: de analyse, het ontwerp, de ontwikkeling, de testen en de documentatie.

Relevante trainingen

Welke training past bij u?

Onze opleidingsadviseur kan u van advies voorzien

Marianne Noiman helpt u graag verder als het om opleidingen gaat.
U kunt haar op de volgende manieren bereiken:

t: +31 (0)6 46 143 404

e: marianne.noiman@gladwellacademy.com

Scrum is een samenspel tussen rollen

Elk team heeft een Scrum Master en een Product Owner nodig. Een Product Owner vult de hoofden van de teamleden met het ‘waarom’ van hun werk. De Scrum Master zorgt ervoor dat het team ongestoord zijn werk kan doen. Beide rollen en verantwoordelijkheden spelen op elkaar in. Zonder visie immers geen product en zonder de juiste faciliteiten kan het team zijn werk niet doen. Dit samenspel zorgt voor het creëren van efficiëntie, flow en waarde.

Lees verder in deze blogs

Volg een workshop

Deze workshop is in Amsterdam geheel kostenloos te volgen. Een middag waarin u de basis over Agile leert.