DevOps

Wat levert Agile en DevOps werken op?

In mijn eerste blog heb ik toegelicht wat de verschillende redenen kunnen zijn om met DevOps aan de slag te gaan. Maar waarschijnlijk nog belangrijker voor velen: wat levert het nu eigenlijk op? Daar probeer ik antwoord op te geven tijdens het 2e deel in deze blogreeks.

 

Resultaten

De meest genoemde faalfactoren bij projecten zijn: “communicatie tussen stakeholders” en “support van het hoger management”. Over de gehele breedte zie je bij Agile werken juist een stijging op deze gebieden. Inzoomend op organisaties waar in team van teams met meer dan 50 mensen wordt samenwerkt:

 • 10-50% meer gemotiveerde medewerkers
 • 30-75% snellere time-to-market
 • 20-50% meer productiviteit
 • 25-75% minder fouten in oplevering

 

Meten is weten

Weinig bedrijven werken in 2018 met een geïntegreerd Dev en Ops. DevOps is erg nieuw. In de markt weten we dus nog niet precies wat het oplevert. Onder beloftes vallen vooral:

 • Meten van cycle-time, wachttijden, bottlenecks en de hele oplever cyclus waardoor je precies weet waar je in je productieproces kunt verbeteren en wat het oplevert.
 • End-to-end tracken van een business initiatief van ontwikkeling tot oplevering.
 • Identificeren en meten van technische risico’s vóórdat je het product oplevert.
 • Geautomatiseerde audits voor compliance en rapportages voor alle controle punten.

 

DevOps als volgende Agile stap

Bij NN Group, met 11.500 medewerkers een van de grootste financiële dienstverleners van ons land, loopt NN Bank voorop in Agile ways of working. Binnen NN Bank bewegen de verschillende domeinen ook met een ander tempo.

 

CIO Dennis Brussel zegt: “ik zie DevOps ook als een component die een Agile organisatie op een zeker moment nodig heeft. Ik zie het als een drie-eenheid; de (1) Agile Way of Working (WoW), (2) de DevOps-inrichting en (3) Continuous Delivery als wijze van software-ontwikkeling. Een van de principes van DevOps is dat iedereen in het team tot op zekere hoogte in staat is de rol van de ander over te nemen. Zo voorkom je silo-denken, en word je – weer – flexibeler”.

 

Ruby Eikelenboom was al een paar jaar Scrum Master bij de afdeling Hypotheken. Zij zegt: “Hypotheken loopt al een paar jaar voorop met Agile binnen Nationale-Nederlanden Bank. Daar zijn we nu met veel enthousiasme bezig met de volgende stap; de DevOps inrichting. Dat zou voor ons echt het volgende niveau zijn; de Agile way of working zelf is hier al behoorlijk gemeengoed.”

 

Divers aanbod en examinering

 • DevOps Agile Skills Association (DASA) is gestart als samenwerkingsverband van training- en coaching bureaus. Zij bieden trainingen aan om handen en voeten te geven aan DevOps in de praktijk.
 • EXIN biedt een wat technischere training aan, inzoomend op de principes, kennis en praktische stappen die nodig zijn om DevOps werken toegankelijk te maken voor professionals. EXIN is een onafhankelijk examen en certificeringsinstituut.
 • Scaled Agile Framework biedt een overzicht voor grote organisaties van vele best practices. Ze geven gratis toegang tot o.a. DevOps inzichten, templates, handige case studies om snel in te lezen. Ze gaan in op zowel technische als organisatorische aspecten van Lean-Agile en DevOps.

 

Continue opleveren

Agile en DevOps kunnen ook op een wat technischer en vaak IT manier uitgelegd worden. Het proces van concept tot cash wordt dan belicht vanuit de OTAP ook wel productiestraat genoemd. Diverse fasen passeren de revue: Ontwikkel, Test, Acceptatie, Productie. De oude vertrouwde manier waarop dit IT ontwikkelproces plaats vond was de Waterval aanpak.

 

Sinds 2001 is er een verzameling van lichtgewicht aanpakken gekomen wat Agile Development heet. Een verder gevorderde manier om dit proces in te richten wordt de DevOps aanpak genoemd. Tijdens dit proces wordt IT van concept (Definiëren) tot cash (Operate) ontwikkeld en onderhouden. Het gaat hier om het continu versneld, verbeterd en betrouwbaar leveren van complexe producten met een IT component.

 

Ervaren als motor van verandering

DevOps gaat dus over verbindingen leggen en verstevigen tussen Developers en Operations, ontwikkelaars en uitvoerders. De investering in zelforganiserende multidisciplinaire teams biedt continuïteit en voortdurende verbeterslagen van het uitvoerende werkproces.

 

De interne klant is niet alleen de business waarvoor je het product maakt. Ook de (interne) gebruikers van systemen zouden betrokken dienen te worden bij het produceren van nieuwe producten en services. Hierbij geldt het adagium “eat your own dogfood”. Oftewel: bouw direct kwaliteit in, dat voorkomt problemen achteraf.

 

Gladwell Academy heeft erg goede ervaringen met de inzet van de Phoenix Project DevOps game bedacht door Gaming Works. Hiermee verkennen mensen in een middag wat het betekent om DevOps te werken. Er komt namelijk veel bij kijken als je DevOps werken gaat toepassen.

 

Hopelijk heb je nu een beter beeld bij wat DevOps betekent en kun je je verder verdiepen hoe je zou kunnen starten. Mocht je interesse hebben in de SAFe DevOps training, laat het ons weten dan nemen we contact met je op voor meer informatie.


OVER DE AUTEUR: ABRAM JANSE

Abram Janse is senior trainer en coach bij Gladwell Academy. Hij ondersteunt de ontwikkeling van sociale innovatiekracht en is gespecialiseerd in interactieve agile & verandermanagement trainingen. Hierbij maakt hij gebruik van serious gaming, gamification en online leerplatforms om spelenderwijs én met plezier kennis en vaardigheden over te brengen.