Wat is Scrum

Wat is Scrum?

Van IT tot marketing, steeds meer teams werken met Scrum. Maar wat is Scrum nou eigenlijk? Scrum is een vorm van Agile werken. Binnen een Scrum team bestaan vaste rollen, events en middelen. Zo ontstaat er een flow waarin efficiënt en zelfstandig aan een product wordt gewerkt. Zo snel als een nieuwe manier van werken wordt geïntroduceerd is het niet altijd duidelijk hoe en waarom we dit doen.

 


Wat betekent het eigenlijk als een team Scrum toepast?


 

Hoe ziet dat Scrummen eruit?

Wat is Scrum? Een Scrum team bestaat uit een kleine groep mensen vanuit verschillende expertisen. Samenwerken en het kunnen overnemen van elkaars werk staan centraal. Een voordeel hiervan is dat je snel kan schakelen en wendbaar bent voor de interne organisatie en klant. In korte perioden werkt het team aan een op te leveren werkzaam stukje product. Zo heeft het werk van het team continue toegevoegde waarde.

 

Een open cultuur

In de kern van het scrum proces staat transparantie. Het is voor iedereen inzichtelijk wie welke verantwoordelijkheden heeft. Wel zo overzichtelijk en het voorkomt een eindeloze vergadercultuur. Het mooie is, alles is nog visueel inzichtelijk ook. Mocht die collega van een andere afdeling dus een keer langs lopen met een extra aanvraag dan is het ook voor hen in een oogomslag duidelijk waar het team mee bezig is en of het ruimte heeft voor de nieuwe taak.

 

Overzichtelijk framework

In korte periode verdeeld en plant het team zelf het werk. Ze volgen een standaard aantal stappen om zo met focus aan hun product te werken. Scrummen vraagt om discipline en organisatie. Dit is de taak van de Scrum master, een van de rollen uit Scrum. Een Scrum master faciliteert de meetings die bij het proces horen. De product owner zorgt ervoor dat prioriteiten duidelijk zijn en de sparringspartner voor de opdrachtgever. Gezamenlijk pakt het team de planning op en benoemt het proces van samenwerking en eventuele belemmeringen. Scrum gaat ervanuit dat alle kennis bij het team zelf aanwezig is en het zelf organiserend functioneert.

 

Een mindshift

Scrum is een overzichtelijk proces dat transparantie, flexibiliteit, focus en teamgevoel versterkt. Niet moeilijk, wel een mindshift. Werken in Scrum teams vraagt om een cultuur van openheid en transparantie, waar fouten maken mogelijk is. Een omgeving waar mensen elkaar vertrouwen en het werken als team belangrijker is dan de individuele inbreng.

 


Wat is de dan concreet ‘De Kracht van Scrum’?


Dit mag je verwachten:

  • Een optimale Return On Investment
  • Constant inzicht in werkzaamheden
  • Korte doorlooptijd van (onderdelen) van het product
  • Gemotiveerde teamleden
  • Aansluiting van vraag en aanbod

 

Meer weten? Bezoek onze kosteloze Agile/Scrum introductieworkshop
Kom eens langs bij een van onze introductieworkshops in Amsterdam.

Bekijk onze evenementenpagina voor actuele data.

 

Meer lezen?
Wij hebben meerdere blogs geschreven over dit onderwerp. Bekijk ze hier:

Blog: Wat is Agile? 


Wat is Scrum
Wat is Scrum?

OVER DE AUTEUR: RENATE CREMER

Renate is Trainer bij Gladwell Academy.

Haar interesse in menselijk gedrag, ontwikkeling en groei vindt zijn oorsprong in een achtergrond als arbeid en organisatie psycholoog en specialisatie in Training & Development.