Wat is SAFe? Het Scaled Agile Framework (deel 2)

In het vorige blog over het Scaled Agile Framework (SAFe) heb ik uitlegd wat de beweegredenen zijn voor organisaties om gebruik te maken van dit bekende Agile opschaalmodel. In deze blog ga ik verder in op de beschikbare content en het gebruik van het raamwerk zelf.

 

 

Scholing nodig

Het is hard nodig om van data informatie te maken, om van theorie praktisch nut te ervaren. Jezelf laten scholen is de meest gebruikelijke manier. Je kunt diverse trainingen bezoeken, naar gelang je rol en plek in de organisatie. Ook zou je met een groep gebruikers kunnen afspreken om van elkaar te leren. Een beetje zoals Meet-up werkt. Zo’n informele leercirkel heet Community of Practice in SAFe.

 

Er is voldoende content voorhanden

Mocht je toch de sprong willen wagen en zelf leren: de SAFe informatie is te vinden via de website. Ook is er een pagina met uitleg wat SAFe is. Alle informatie is er alleen in het Engels. Je kunt op alle icons klikken waardoor je meer te weten komt over dat specifieke item. Mocht je interesse hebben in de achtergrond en het waarom van Agile opschalen lees dan verder via:

 1. Agile opschalen: de uitdagingen
 2. Agile opschalen: de oplossing

 

De opbouw van het Framework

Er zijn 4 lagen te zien op de plaat, telkens afgebakend met een zwarte lijn. Iedere laag is een specifieke coördinatielaag voor productontwikkelingswerk.

 • Team niveau
  • Vertelt het verhaal van multidisciplinaire teams die werken met Scrum, Kanban en/of eXtreme Programming;
 • Programma niveau
  • De samenkomst van meer dan 5 Agile teams tot maximaal 150 personen die samen werken aan een product via een Agile Release Train;
 • Large Solution
  • Komt slechts ter sprake in geval dat een product met meer dan 150 personen gemaakt moet worden. Bovenop de teams en de programma coördinatielaag komen dan extra mensen met rituelen om de kwaliteit te waarborgen;
 • Portfolio niveau
  • Transparent werken aan waarde dankzij leiders in de organisatie. Het gaat hier voornamelijk om keuzes maken over budget, prioriteiten van Epics en het voeden van de Agile Release Train met meest waardevol werk.

 

 

Uitvoering op maat

Aan de linker- en onderkant van het raamwerk zie je een grijze balk met icons en woorden. De grijze balk links wordt ook wel “Spanning Palette” of “op maat maken tabel” genoemd. Hiermee kun je kernelementen leren kennen zoals het opzetten van een ondersteunend team voor de uitvoerende teams. De onderste grijze balk vormt de basis van de SAFe plaat. Daarop staan bijvoorbeeld de 12 implementatie stappen. Word je er al duizelig van? Veel informatie he? Best fijn hoor, om allerlei informatie zo op een plek te hebben. Maar nogmaals, zonder scholing is dit gewoon niet goed behapbaar.

Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen met SAFe!

 

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact op: abram.janse@gladwell.nl 

Gladwell Academy organiseert iedere maand kosteloze Scaled Agile Framework workshops in Amsterdam. Bekijk onze evenementen pagina voor actuele data.


OVER DE AUTEUR: ABRAM JANSE

Abram Janse is senior trainer en coach bij Gladwell Academy. Hij ondersteunt de ontwikkeling van sociale innovatiekracht en is gespecialiseerd in interactieve agile & verandermanagement trainingen. Hierbij maakt hij gebruik van serious gaming, gamification en online leerplatforms om spelenderwijs én met plezier kennis en vaardigheden over te brengen.