Scaled Agile Framework

Wat is SAFe? Het Scaled Agile Framework (deel 1)

In mijn vorige twee blogs heb ik de uitdagingen en oplossingen voor Agile opschalen toegelicht. In deze blog ga ik verder in op het meest bekende Agile opschaalmodel: Het Scaled Agile Framework (SAFe). 

 

 

Download onze SAFe whitepaper

Het doel van het Scaled Agile Framework

Het grootste wendbaarheidsraamwerk is een overzicht van allerlei door de tijd heen bedachte vernuftige ideeën voor problemen van verstijfde organisaties op zoek naar meer wendbaarheid (Agile in brede zin). In de woorden van Dean Leffingwell, oprichter en bedenker van SAFe, helpt SAFe bedrijven bij uitdagingen zoals het bouwen van grote software systemen met behulp van Lean en Agile.

 

 

 

Tip: voordat je je verder verdiept in SAFe, is het nuttig dat je eerst een antwoord op de vraag “wat is Agile” hebt gezocht. Zonder voorkennis van Agile is SAFe inhoudelijk niet goed te volgen.

 

Waarom is SAFe zo populair?

Meeliftend op de Agile hype wordt SAFe door velen als de volgende stap gezien. Om eenzelfde reden is DevOps ook heel erg bekend: het is een volgende stap in de ontwikkeling van organisaties die wendbaarder willen worden. Er zijn meerdere raamwerken om een volgende stap met Agile werken in te zetten, waarom is juist SAFe zo populair?

  • SAFe lijkt op de huidige opzet van organisaties in hiërarchische lagen;
  • SAFe biedt hoop in de vorm van een groot verhaal, gevalideerd in de markt, makkelijk te starten met trainingen, templates en “roadmaps”. Organisaties die uit hun oude patronen willen komen geloven graag in zo’n groot verhaal;
  • SAFe verkoopt een illusie van zekerheid en haakt daarmee in op de wens van grote organisaties om risicoloos te veranderen of minstens volledig in control te blijven;
  • De naam ondersteunt het gevoel dat SAFe veiligheid en zekerheid biedt.

 

Herkenning en vertrouwen

Problemen lijken opgelost te worden door met SAFe te starten. Een weg van verandering die met de Agile spiegel pijnlijk en onbereikbaar lijkt, wordt nu stapsgewijs draaglijk. De grootste kritiek op SAFe is dat het de illusie van verandering wekt zonder voor echte verandering te zorgen.

 

Kookboek

Organisaties en personen die met SAFe aan de gang gaan moeten zich bewust zijn van het feit dat informatie alleen niet tot oplossingen leidt. SAFe zou in de bibliotheek staan in de categorie kookboek. Maar zonder kundig kok heb je weinig aan de recepten. De SAFe Program Consultant (SPC) is een in 4 dagen getrainde kok. Deze kok is getraind in basis handelingen. Onder leiding van de SPC kun je in de organisatie experimenteren met de SAFe recepten. Deze recepten gaan niet zozeer in op de menselijke kant van problemen en oplossingen. Wel biedt SAFe een keur aan best practices, maar in praktijk blijft het mensenwerk. De theorie is gratis en voor niets.

Implementatie stappen

Om meer handvatten te bieden aan buitenstaanders zonder SAFe opleiding heeft Scaled Agile een hoog over stappenplan gedefinieerd met 12 implementatie stappen. Eelco Rustenburg, partner bij Gladwell Academy, heeft een schifting gemaakt en komt tot vier eenvoudige stappen. Succesvolle transformaties naar een Agile organisatie hebben geleid tot het stappenplan. Door de ideeën volgens het SAFe model uit te voeren kan de (super) grote organisatie:

  1. Kwaliteit van output vergroten;
  2. Meer werk gedaan krijgen;
  3. Medewerker betrokkenheid vergroten;
  4. Sneller opleveren wat het beloofde.

 

 

Bekijk hier het tweede blog over het Scaled Agile Framework, hier ga ik verder in op de beschikbare content en het gebruik van het raamwerk zelf.


Over de Auteur: Abram Janse – Wat is SAFe?

Abram Janse is senior trainer en coach bij Gladwell Academy. Hij ondersteunt de ontwikkeling van sociale innovatiekracht en is gespecialiseerd in interactieve agile & verandermanagement trainingen. Hierbij maakt hij gebruik van serious gaming, gamification en online leerplatforms om spelenderwijs én met plezier kennis en vaardigheden over te brengen.