Bent u de business innovator met up to date kennis van de informatievoorziening?


Tijdens deze vijfdaagse Strategisch Informatiemanagement opleiding krijgt u de kennis die nodig is om als informatiemanager een volwaardige adviseur en sparring partner in uw organisatie op het gebied van business-innovatie, bedrijfsvoering en informatiemanagement te worden. U bent in staat op directieniveau een waardevolle bijdrage te leveren aan organisatieontwikkelingen, en dit vervolgens om te zetten in concrete veranderprogramma’s op het gebied van informatievoorziening en ICT waarmee u daadwerkelijk resultaten boekt.

Staan u en uw organisatie ook voor forse uitdagingen op het gebied van veranderende wetgeving, decentralisaties, ketensamenwerking en ICT-innovatie? Dan is de opleiding ‘Strategisch informatiemanagement voor de publieke sector’ onmisbaar.

 

Tijdens deze opleiding leert u:

 • Over de laatste ontwikkelingen binnen het speelveld van de informatiemanager
 • Welke business- en IT-trends u moet inzetten voor optimaal informatiemanagement
 • Richting te geven aan de informatievoorziening binnen uw organisatie
 • Over de menselijke factor in de beheersing van overheidsprojecten
 • Kennis te maken met de kracht van het Agile gedachtegoed

 

Nulmeting Functioneel Beheer:

Meer weten over het vak functioneel beheer?  – Klik Hier

Wilt u weten welke opleiding voor uw functioneel beheer interessant kunnen zijn? Bekijk dan eerst hoe uw functioneel beheer ervoor staat – Nulmeting

Programma vijfdaagse opleiding

De opleidingsdagen starten om 9.00 en eindigen rond 17.00 uur. Inclusief pauze en lunch.

 

Dag 1: De informatiemanager van de toekomst

Tijdens de eerste dag behandelen we het speelveld van de moderne informatiemanager. We gaan kort in op de belangrijkste ICT-trends en informatiemanagementmodellen die relevant zijn voor organisaties. U ontdekt de strategische kant van het Amsterdams Informatiemanagement Model (AIM) en de drie arena’s van de informatiemanager. Samen schetsen we de dynamiek, scope en uitdagingen van elke arena aan de hand van praktische voorbeelden en cases, aangevuld met uw eigen ervaringen. Op deze manier krijgt u inzicht in de te volgen strategie om succesvol te kunnen zijn.

 

Dag 2: Inventariseren van de behoefte

De tweede dag draait om de strategische rol van de informatiemanager. We bespreken de belangen van businesscases en informatieplanning. Er wordt stilgestaan bij de rol van informatie en IT in business-innovatie, business-strategie en bedrijfsvoering.

Ook wordt er diep ingegaan op storytelling en storylistening. Wat is een verhaal, hoe luistert u naar verhalen, hoe voedt u een verhalend gesprek? We gaan in op het vertalen van verhalen naar klantbehoeften.

 

Dag 3: Regie en opdrachtgeverschap van projecten

Tijdens ochtend van de derde dag wordt de nadruk gelegd op opdrachtgeverschap en regie van projecten. Hier draait het om proactief, planmatig en situationeel zeker stellen dat de dagelijkse informatievoorziening in voldoende mate gewaarborgd blijft binnen de organisatie. 

U ontvangt voor deze dag het boek De bodemloze put van dr. Niels Groen. Dit boek is gebaseerd op promotieonderzoek naar escalerende publieke IT-projecten binnen de overheid.

In de middag wordt de toegevoegde waarde uitgelicht van de Lean en Agile projectmanagement voor het informatiemanagement vakgebied. De fundamentele waardes en principes, zoals iteratief werken en de werk flow optimaliseren, komen naar voren.

 

Dag 4: De informatiemanager als adviseur en veranderaar

Deze dag leunt met name op advies en communicatie vaardigheden. We nemen de eigen advies stijlen onder de loep om zo het speelveld van de adviseur te verkennen. Als verdieping wordt er gekeken naar persoonlijk gedrag en communicatiestijlen.

 

Dag 5: Datamanagement en digitalisering voor informatiemanagement

Op de terugkomdag gaan we in op innovatie met behulp van data. De peiler Changing the Rules draait om onderwerpen zoals bedrijfsinnovatie en organisatieversnelling. Hoe pakt u als informatiemanager uw rol in dit soort processen en op welke manier voegt u waarde toe door strategisch te innoveren met ICT-mogelijkheden? Deze dag staat in het teken van de kansen die data kunnen bieden, onderwerpen als datakwaliteit, data-integriteit, Big Data en Predictive analytics.

Doelgroep

U bent werkzaam in de publieke sector. Deze opleiding is bedoeld voor:

 • Informatiemanagers
 • Hoofden informatiemanagement
 • IT-managers
 • Hoofden functioneel beheer
 • Senior functioneel beheerders
 • Business-analisten
 • ICT-consultants
 • Organisatieadviseurs
 • Type Training:Course
 • Duur: 5 dagen
 • Max. aantal deelnemers:18
 • Niveau:Foundation
 • Taal:Nederlands
 • Incl. lunch:Ja
 • Examen:Nee
 • Incompany:Ja
 • Betalingsmogelijkheden:Per factuur, iDEAL, CreditCard
 • M. Stoffels - Beoordeling: 8/10
  Ik vond de cursus voor mij zeer waardevol het heeft me een duidelijk beeld gegeven van mijn functie als informatiemanager en vooral de positie binnen een bedrijf.
 • I. Kampschreur - Beoordeling: 9/10
  Ik vond het een heel nuttige opleiding voor mijn functie als toekomst IM adviseur. De theorie en de modellen die aan bod kwamen zijn voor mij goede handvaten voor toepassing in de praktijk. Zowel de breedte aan informatie als de diepte waren voor mij van het juiste niveau. Wel miste velen van ons de voorbeelden en oefeningen op basis van overheidsinstanties-/vraagstukken. Dit zou de toepasbaarheid vergroten.
 • Paul van Laarhoven - Beoordeling: 7/10
  Ik heb deze opleiding beleefd als een verzameling van losjes gekoppelde onderwerpen rond het thema informatiemanagement. En hoewel ik zeker dingen geleerd heb en nieuwe inzichten heb opgedaan, met name uit de praktijkverhalen van de overige deelnemers, had deze opleiding niet de diepgang die ik ervan verwacht had.
 • Bianca de Jong-Nell - Beoordeling: 7/10
  Ik vind het leuk dat er veel verschillende onderwerpen zijn besproken in deze cursus. De in-dept kennis van bepaalde onderwerpen lijkt niet altijd aanwezig te zijn bij de trainers. Wel erg positief heb ik de communicatie training ervaren met de oefeningen. Dit had van mij nog uitgebreider gemogen, aangezien communicatie zeer belangrijk is. De cursus was duidelijk niet afgestemd op de deelnemers, dat vind ik een gemiste kans en je merkt dat de cursisten dus niet altijd even actief deelnemen aan het onderwerp. De helft van de deelnemers waren operationeel (functioneel)beheerders, waarvoor een deel van de informatie echt niet van toepassing was. Daarnaast adviseer ik minder verschillende trainers te gebruiken. Het wordt irritant als je jezelf voor de 7e keer moet voorstellen. Over het geheel ben ik niet heel erg ontzettend enthousiast, helaas.
 • Josien Messemaker - Beoordeling: 8/10
  Trainers, begeleiding, organisatie en locatie waren prima. De inhoud had wat mij betreft wat minder theoretisch gemogen. Er werd nu heel veel informatie geboden maar de vraag is of het aansluit aan mijn organisatie. De 4 dag (communicatie) vond ik de meest interessante dag ook omdat het de hele dag over hetzelfde onderwerp ging.
 • Rogier Bosman - Beoordeling: 8/10
  Gevarieerd aanbod van onderwerpen. Niet alle onderwerpen waren even aansprekend. Opzet van de opleiding was om kennis te maken met verschillende onderdelen van informatiemanagement in de publieke sector. Dat is geslaagd, hoewel ik nog graag andere relevante onderwerpen behandeld had willen zien van informatiemanagement, zoals kennisbeheer en strategische adviesvaardigheden. De continuïteit kon beter. Doordat er voor elk onderwerp een ander docent was, moesten we elke keer voorstellen en wennen. Dat haalde het tempo en de efficiëntie er uit.
 • Rene Nederstigt - Beoordeling: 7/10
  ONDERWERPEN: De opleiding is een inleiding in het informatiemanagement. goed vond ik daarom de onderwerpen die daar vrij direct op aansluiten: de rollen van de informatiemanager - het maken van een Business Informatie plan - lean en agile projectmanagement - datamanagement. In zijn algemeenheid wel nuttig, maar voor deze cursus minder relevant: storytelling en communicatieve vaardigheden. Leerzaam, maar er bestaan hier denk ik specifieke cursussen voor TRAINERS/DOCENTEN: allen prima, de laatste (Jiri) vond ik wat minder. Wat onrustig en warrig.
 • van der Marel-Boeren - Beoordeling: 8/10
  Juiste combinatie tussen theorie en toepasbaarheid in de praktijk.
 • Peter Meijer - Beoordeling: 7/10
  vooral goed vond ik dag 1, ochtend 2 en dag 3. de inhoud staat en docenten zijn ervaren. Beter kan dag 2 middag: meer lijn in het verhaal. Alle deelnemers hadden ander beeld bij inhoud van de middag obv de titel storytelling. Beter kan dag 3 en 5. op zich interssant. Alleen verhaal staat nog niet. En docenten komen op mij over als meer beginners (als docent). Op zich heeft ieder recht op beginnen en leren. Het is dus geen miskwalificatie van de docent. Er was voor mij alleen minder uit te halen.
 • Paul Dieleman - Beoordeling: 7/10
  Niet alle onderwerpen waren even goed ingestoken. Bij LEAN deden we een oefening met de muntjes om te ervaren dat one piece flow beter/effectiever is als batch flow. Maar daar werd dan geen vervolg aangegeven wat de diepere betekenis hiervan. Je kan ook lean eruit halen en verwijzen naar LEAN IT training oid. Onderwerp mbt story telling was erg leuk, maar in de praktijk niet goed toepasbaar. Ik miste nog de diepgang in privacy wetgeving of iets over datacontracten.
 • Wil Fabri - Beoordeling: 8/10
  Ik vond de docenten prettig en deskundig. Ik vond de onderwerpen die behandeld werden soms te algemeen. Liever had ik de stof nog meer toegespitst gezien op Strategisch IM. Dit geldt vooral voor lean en scrum bijvoorbeeld te operationeel en te weinig strategisch. De locatie was uitstekend. Het was alleen vaak te warm en benauwd.
 • Ard van Dellen - Beoordeling: 8/10
  Over het algemeen was de opleiding goed te volgen en interessant. Persoonlijk vond ik de dag met Florentine Loeb het minst geslaagd, en dat bedoel ik het deel Adviesvaardigheden. Dit duurde erg lang en had beter met een tweede trainer erbij gekund, zodat er meer voortgang in de praktijkoefeningen er meer in gezeten had. Voor het tweede deal, LEAN, was nauwelijks tijd over. Het niveau van de trainers was goed.
 • Joram Verspaget - Beoordeling: 7/10
  Mij was niet geheel duidelijk hoe en waarom de verschillende programmaonderdelen op elkaar aan moesten sluiten. Verder vond ik een aantal onderdelen te algemeen en niet specifiek genoeg voor het onderwerp informatiemanagement (Agile, Scrum, LSD versus luisteren). Daartegenover vond ik de docenten wel heel professioneel in hun vak en vertelden ze hun verhaal heel enthousiast en helder.
 • Rien Voermans - Beoordeling: 7/10
  De onderwerpen van de opleiding en de kennis van de docenten was prima, maar de 2e en 3e trainingsdag mochten - voor mij - meer diepgang hebben, gegeven de aanwezige ervaringen van de cursisten.
 • Ruben Balk - Beoordeling: 7/10
  Sommige programma onderdelen waren relevanter/interessanter als de andere onderwerpen. Meest relevant en interessant waren: - Trends en ontwikkelingen Informatiemanagement - Agile portfoliomanagement
 • Rob Cortjens - Beoordeling: 8/10
  Prima algemene introductie van het vakgebied, handige instrumenten/toepassingen, met een toekomst gericht perspectief en gedreven docenten
 • Answina Zwaagstra - Beoordeling: 9/10
  + van goed niveau, kundige docenten, leerzaam, logistiek, - volgorde van de inhoud, aandacht/tijd voor bepaalde onderwerpen tov andere onderwerpen (storytelling <> agile/lean bv). Data management had eerder gemogen. Deze laatste was zeer boeiend maar minder gefocused op publieke sector.
 • Barry Halderman - Beoordeling: 7/10
  Leerzame cursus, maar sommige onderwerpen zijn niet groot genoeg om een hele dag mee te vullen. Het onderwerp "verhalen" en "datamanagement" hadden allebei een half dagdeel kunnen duren wat mij betreft.
 • Floor Urbanus - Beoordeling: 8/10
  Inspirerend, leerzaam
 • Carla Meershoek Onderwater - Beoordeling: 8/10
  De variatie was goed. Onderwerpen vond ik interessant (voor nu of soms voor later). Veel gehoord, waarvan ik een deel ook in mijn huidige functie kan gebruiken en andere deel is goed voor mijn algemene kennis.
 • Radj Sukhai - Beoordeling: 7/10
  De inhoud en niveau van de opleiding is prima. Met een goede afwisseling van praktijk voorbeelden is de theorie goed uitgelegd. De ruimte van de training vond ik persoonlijk te klein voor de groep. lijkt mij wel een aandachtpunt.
 • Remco Beaart - Beoordeling: 8/10
  Hoog niveau van trainers en veel verbinding met de praktijk (zeker Agile en adviesvaardigheden). Verder wel even de sheets doornemen, aangezien taal/spelfouten wel afleiden van de inhoud.
 • Elly van der Kuur Dorst - Beoordeling: 8/10
  De oefeningen en voorbeelden waren goed. De trainers professioneel en flexibel. De leer- en oefenstof interessant.
 • Linda van Vliet - Beoordeling: 8/10
  De trainers hebben de juiste kennis van de stof en kunnen door hun ervaring ook koppelen naar praktijkvoorbeelden. Bij sommige onderdelen mogen meer opdrachten aan de groep worden gegeven. De locaties is goed bereikbaar. Begeleiding is prima.
 • Kees Willemen - Beoordeling: 8/10
  Veel handreikingen met een goede opbouw in de tijd. Met een climax de laatste dag waar het geleerde samen kwam en een voor mij helder beeld gaf waar te beginnen in de praktijk.