Word een succesvolle Product Owner


Tijdens deze tweedaagse Product Owner training krijg je de kennis die nodig is om het werk van een Product Owner effectief uit te voeren! 

 

Een professionele Product Owner zijn betekent méér dan het opschrijven van productvereisten of het bijhouden van een Product Backlog. Product Owners moeten zich een concreet beeld kunnen vormen van alle waardetoevoegende aspecten van productmanagement, waarvan Product Ownership maar één voorbeeld is.

De tweedaagse Professional Scrum Product Owner training is gericht op al deze aspecten en leert je hoe je de waarde van softwareproducten en -systemen kunt optimaliseren.

 


 

Tijdens de training:

Je ontwikkelt de kennis van Product Ownership door middel van theorie en teamoefeningen. De vele verantwoordelijkheden die een rol spelen bij het afleveren van een succesvol product zullen vanuit een Agile-standpunt worden bekeken. Er worden maatstaven geïdentificeerd voor het creëren van waarde en het met succes afleveren van producten.

De PSPO training is méér dan alleen een set dia’s gepresenteerd door een trainer. Je gaat in teamverband aan de slag met voorbeelden uit de praktijk. De training bestaat uit groepsgesprekken en praktische oefeningen op basis van echte cases.

 

Certificering

Na afloop van de training heb je de mogelijkheid om het wereldwijd erkende officiële Professional Scrum Product Owner I examen af te leggen. Als je hiervoor slaagt, ontvang je een officieel erkend PSPO I certificaat waarmee je aan kunt tonen dat je gekwalificeerd bent om als Scrum Product Owner te functioneren.

Programma

De trainingsdagen starten om 9.00 en eindigen rond 17.00 uur. Inclusief pauze en lunch.

 • Agile-productmanagement
 • Value-Driven Development
 • Scrum: principes en empirisme
 • Het Scrum Framework
 • De Product Backlog bijhouden
 • Releasemanagement

 

Certificering

Alle deelnemers aan de Professional Scrum Product Owner training ontvangen een wachtwoord waarmee ze het PSPO I-assessment kunnen doen. Bovendien hebben ze recht op een korting op het PSPO II-assessment.

Doelgroep

Deze training is bedoeld voor iedereen die bekend wilt raken met het Scrum Framework, maar nog belangrijker voor degenen die vanuit een commercieel en productmanagementperspectief verantwoordelijk zijn voor producten binnen de organisatie. Dat kan zijn in de belangrijke rol van de Scrum Product Owner.

 • Type Training:Training
 • Duur: 2 dagen
 • Max. aantal deelnemers:18
 • Niveau:Awareness, Foundation
 • Taal:Nederlands
 • Incl. lunch:Ja
 • Examen:Ja
 • Incompany:Ja
 • Betalingsmogelijkheden:Per factuur, iDEAL, CreditCard
 • Examenhouder:Logo
 • Michel de Meij - Rating: 6/10
  Houden zo: Trainer kon leuk vertellen uit eigen ervaring. Trainer werkte met een backlog. Trainer had een paar leuke oefeningen. Beter kan: Blijven volgen van de personlijke doelen (was na de start geen aandacht meer voor). Meer aandacht voor het examen (oefenvragen samen maken of in ieder geval beschikbaar hebben). Iets meer structuur (agenda, huisregels, volgen sheets, handouts) zou ik fijn gevonden hebben. Rode draad door de cursus mbv opdrachten zou mooi zijn. (van doel naar epic naar feature naar bli etc.)
 • Raymon Peeters - Rating: 7/10
  Het was een goede training. Indien ik kijk naar mijn doel dan heb ik niet de indruk dat ik een training volgde die ervoor zou zorgen dat ik een PO zou zijn/worden.
 • Ronald van der Laan - Rating: 8/10
  De trainer had verstand van zaken en gaf veel voorbeelden uit de praktijk. Ook de oefeningen werkten goed. Verbeterpunten: trainer was de eerste dag te laat en ook de tweede dag begonnen we later. In de presentatie stond verouderde informatie uit de oude scrum guide.
 • Niek Gielen - Rating: 9/10
  Ik vond de opzet erg leuk, het was als het ware een reis door Scrum doordat de training als het ware een sprint was met een duidelijk Product Goal
 • Janine van Goor - Rating: 8/10
  Interactief en daadwerkelijk Scrum in de praktijk brengen, erg leuk. Verder een gedegen examen voorbereiding gehad. Digtaal een training volgen is wel pittig. Vergt meer energie. Hierdoor af en toe wat inkakmomentjes. Fysiek volgen is uiteindelijk wel beter denk ik.
 • Linde Korstjens - Rating: 8/10
  Eerste dag was veel herkenning van scrummethodieken. Hier mochten wel wat meer oefeningen in zitten om je klaar te stomen voor dag 2 waarin de inhoud heel specifiek was. De WSJF berekenen hoort erbij maar kwam voor mij nogal plotseling in het programma als iets waar een vinkje op gehaald moest worden. Heel goed hoe we vanuit het filmpje van Henrik Kniberg steeds een stukje deden en daar op doorgingen. Goede trainer, die goed terug komt op punten die eerder zijn genoemd, rustig praat en werkelijk op alles een antwoord weet! Ik vraag me nog wel af hoe anders de training is voor een andere rol dan PO. Het voelt als een Agile/Scrum training met een stukje over de PO, in plaats van een training specifiek voor PO's.
 • Mariette Harbers - Rating: 8/10
  Trainer heeft enorm veel inhoudelijke kennis. Daarnaast knap om de training op afstand toch interessant te houden. Er was voldoende aandacht voor theorie en ook interactieve elementen. De planning was van te voren helder. Soms lag er wel veel focus op het straks halen van het examen. Terwijl het naar mijn mening het meest belangrijk is hoe we de manier van werken binnen ComIT toepassen. Daarom was het vragenmoment met Peter heel waardevol.
 • Isabel van Laarhoven - Rating: 8/10
  Laurens bood een mooie mix aan van theorie en praktijk, waardoor de 2 online dagen goed waren vol te houden. En zijn jingles en playlist waren een welkome aanvulling.
 • Marcel Krikke - Rating: 9/10
  Allereerst: De begeleider (Laurens) was zeer prettig (tempo, stemgeluid) en kundig. +: Het is zeer prettig om dit ook digitaal te kunnen doen omdat je echt focus hebt op wat wordt getoond. Veel meer dan wanneer je in een fysieke ruimte zit. Verbeterpunt: Ik denk dat het goed is om vooraf vast te stellen met welk type teams mensen werken. Wij hebben commercie-teams en IT-teams. De commercieteams zou het bijvoorbeeld helpen om goede concrete stories, features te formuleren op basis van een concrete case. We hebben dit nu zelf gedaan, maar zou denk ik fijn zijn om meer tijd te gebruiken om dit te evalueren. Verder echt helemaal top, ben heel erg blij met de kennis die ik heb opgedaan!
 • Nidhi Soerdjabalie - Rating: 7/10
  Leuke trainer, heeft het goed opgepakt zo online. Jammer dat veel van de training lange delen zenden zijn waardoor concentratie behouden in een online training lastig is.
 • Esther Van Amsterdam - Rating: 8/10
  Continue werd de theorie aan de praktijk gekoppeld. Er was tijd om in te gaan op de loi praktijk.
 • Ed Karim - Rating: 9/10
  Fijn afwisseling en verhouding tussen theorie en praktijk. Fijne visualisatie welke onderwerpen we gaan behandelen en hebben behandeld. Een punt ter verbetering zou zijn om te toetsen of iedereen zijn persoonlijke leerdoelen (die vooraf waren gedefinieerd) zijn behaald of voldoende zijn behandeld.
 • Simone Zuidberg - Rating: 8/10
  Interessante training, veel ruimte voor bespreken van ervaringen en hoe toe te passen in verschillende werkomgevingen. Luchtig ingevuld, fijne sfeer, goede locatie.
 • Alexander Gladdisch - Rating: 6/10
  minder IT gerecht
 • Martijn Jacobs - Rating: 9/10
  Ik vond het een hele fijne training. Goede balans tussen theorie, zelf aan de slag en oefen examen. De enige tip is dus op deze manier doorgaan.
 • Arthur de Boer - Rating: 10/10
  Top training van een ervaren trainster, de training had een goede afwisseling tussen theorie en praktijk. Ook was het niet alleen maar droge kost en werd er goed op onze vragen ingegaan.
 • Mark van der Berg - Rating: 7/10
  Fijne afwisseling tussen praktijk en theorie. Ook interactief, geen training waarbij alleen gezonden wordt. Het lijkt wel of de theorie niet helemaal in de twee dagen paste. Dat bleek ook wel uit het oefenexamen, daar werden nog veel fouten gemaakt.
 • Heleen Sisselaar - Rating: 8/10
  Ik vond dat Renate een mooie balans vond tussen theorie en praktijk. Ook luisterde ze goed naar de vragen die gesteld werden, vroeg ze door en beantwoordde ze iedere vraag. Het niveau was voor mij in ieder geval precies goed. Ik heb heel veel geleerd. Een verbeterpunt is wellicht het terugkomen op de leerdoelen die we aan het begin van de training geformuleerd en besproken hebben. Wat ik ook interessant zou vinden, is meer informatie over een aantal zaken om later terug te lezen, bijvoorbeeld over SAFe. De organisatie en locatie van de training vond ik goed.
 • Hanneke Buis - Rating: 7/10
  Goede trainer, goede afwisseling. Teveel focus op het behalen van het examen ipv op de inhoud (bijna de hele tweede dag alleen maar proefexamens gemaakt/besproken.
 • Karin Koppenol - Rating: 7/10
  Goed: games, examenoefening, theorie, locatie in house + lunch prima Kan beter: theorie is soms iets te snel behandeld
 • Patricia van der Meijde - Rating: 9/10
  Leuke training met veel actieve onderdelen. Het proefexamen niet als laatste doen zodat vragen nog wat beter behandeld kunnen worden. In het echte examen zaten veel vragen over meerdere scrumteams. Dit is in de training wat onderbelicht gebleven. Hier iets meer aandacht aan geven hoe dit werkt.
 • Ronald Meijdam - Rating: 7/10
  Goed was het enthousiasme van Hanne Jacobs waarmee ze de opleiding gaf. Veel energie, vrolijkheid en legt de zaken goed uit. Tip aan de opbouw van de training. Van te voren een soort "proefexamen" laten doen om te kijken waar de opleidingsbehoefte ligt. Nu kwam dit aan het einde van dag 2 eigenlijk vanuit de groep op. Wat ik zelf ook leuk vond was de afwisseling tussen theorie en praktijk. Dus eerst een stuk theorie en dan met een opdracht uitvoeren.
 • Thomas Strik - Rating: 7/10
  Inhoudelijk sterk, professionele trainer en praktijkgericht. Echter: naar aanleiding van de eindtoets heb ik toch wat minder positieve gevoelens aan de training overgehouden: het niveau daarvan was (te) hoog - en de beschikbare trainingen vooraf waren totaal niet representatief. Daarnaast bleef de toets vaak 'hangen', terwijl de tijd doortikte. Daarmee streeft deze eindtoets m.i. het doel van de training een beetje voorbij.
 • Dennis Pluister - Rating: 9/10
  Leuk en energiek gegeven!
 • Karlijn Arkesteijn - Rating: 9/10
  zeer goede trainster, goede praktijkvoorbeelden, lekkere flow in training, goed luisteren naar trainees en naast theorie goede tips voor de praktijk geven.
 • Mireille Jansen - Rating: 9/10
  Inhoudelijk heel goed, maar toch lekker tempo in de training! De oefeningen zijn leuk en daardoor blijf je scherp. En echt alle credits aan Renate Cremers, echt leuk!
 • Mike van der Schans - Rating: 8/10
  De begeleiding vanuit Gladwell trainster was goed, heldere uitleg, genoeg ruimte voor vragen. Voorbereiding aan Essent zijde was minder, de ruimte op de 2e dag was niet ideaal. Daarnaast soms iets te veel discussie of scrum wel of niet toepasbaar is binnen sommige afdelingen, wat iets minder relevant was voor mijzelf.
 • Fred Snel - Rating: 7/10
  niveau trainer prima! Goede uitleg en variatie tussen theorie, zelf doen en filmpjes. Wel jammer dat alles in behoorlijk technisch engels is en dat vond ik lastig
 • Yvonne de Grave - Rating: 7/10
  De uitleg was helder met een goed gebruik van hulpmiddelen (PP, filmpjes, flipover e.d.) en een goede verdeling theorie, oefeningen en opdrachten. Door de opdrachten ervaar je hoe het is, wat de bedoeling is en blijft de kern beter hangen. Ik vond wel dat er onvoldoende tijd was voor het bespreken van oefen-examens en niet iedereen kwam hierbij aan zijn trekken.
 • Ashwad Rodjan - Rating: 8/10
  Complimenten voor Hanne! Deed het ontzettend leuk. Hield het tempo er goed in. Ook ging ze op een zeer professionele manier om met cursisten die lastige vragen bleven stellen. Met veel geduld probeerde ze de materie op verschillende manieren uit te leggen en te verduidelijken.
 • Nick van Dijk - Rating: 8/10
  Goede afwisseling tussen theorie en praktische oefeningen ter verbetering. Concrete voorbeelden en leuke werkvormen. Ook erg prettig dat er een oefenexamen beschikbaar is.
 • Loes Creemers - Rating: 8/10
  Er was een goede balans tussen het overbrengen van de theorie en de oefeningen die we in groepjes moesten uitvoeren. Hele duidelijke, meedenkende trainster. Ze was open en speelde goed in op de vragen die er gesteld werken + de verwachtingen.
 • Solaiman Aadroun - Rating: 7/10
  Duidelijk uitgelegd, maar mocht wat meer interactie in
 • Robin de Brabander - Rating: 8/10
  Goede sfeer en materiaal. Samenstelling van groep en grootte was niet ideaal.
 • Gijs Tuijnman - Rating: 8/10
  Het niveau en de inzet van de deelnemers was heel wisselend waardoor de gesprekken en opdrachten af en toe niet lekker liepen, meer een organisatorisch iets voor VodafoneZiggo zelf. Wat ik mistte is uitleg over Nexus, wordt niets over gezegd tijdens de training terwijl er tijdens het examen wel wat schalingsvragen voorbij komen.
 • Erik van der Voorden - Rating: 8/10
  Hanne is een betrokken trainer die de stof goed uitlegt en veel ruimte geeft aan de deelnemers om eigen voorbeelden aan te dragen en vragen voor te leggen aan de groep.
 • Peter de Bruin - Rating: 9/10
  Goede verdeling van materie over de twee lesdagen, wellicht iets te veel scrum algemeen en te weinig PO specifiek, maar als dit representatief is voor de examenstof is er niets mis mee. Tempo prima, veel mogelijkheid om eigen voorbeelden in te brengen en te discussiëren over praktijk... hoewel een proefexamen doen op de tweede dag na 4 uur toch wat pittig was. Trainer was uitstekend... voelde de groep goed aan, vulde de dagen flexibel in en legde alles prima uit. Iedereen was erg over haar te spreken.
 • Caroline van Beijnen - Rating: 7/10
  Goede enthousiaste trainer! Hij bracht de stof goed over en had veel kennis waardoor hij ook diep op de materie in kon gaan. Daarnaast was hij erg flexibel waardoor we een custom made training kregen. Tip: de kennis van scrum was bij de deelnemers in de training erg verspreid waardoor we soms in discussie verzanden die meer gingen over hoe Essent scrum (variant ervan) heeft geïmplementeerd dan dat de theorie voorschrijft. Dit zou van mij nog strakker gemanaged mogen worden, ik kom daar uiteindelijk om de theorie te leren (ook voor het examen).
 • Kitty Gigengack - Rating: 9/10
  Een uitstekend opgezette training met voldoende afwisseling van theorie met praktijk. Het niveau was voor mij goed. De trainer was uitstekend met goed oog voor de groepsdynamiek. de locatie was ook prima en het was erg leuk om buiten te lunchen op de tweede dag.
 • William Wormgoor - Rating: 8/10
  Goed; leuke trainers. Deze training is gegevens door 3 verschillende kundige trainers. Deze afwisseling zorgt ervoor dat je scherp blijft. Niveau is goed te doen; aan het begin voelde het voor mij als van ga maar gewoon beginnen. Dit was wat verwarrend, maar gaande weg vallen de puzzelstukjes ineen.
 • Marcel van Beek - Rating: 6/10
  De lessen en het examen liggen te ver uit elkaar
 • Martijn van den Hoef - Rating: 8/10
  Ervaring is goed. Al eerder een training gehad van Rogier, dus werkwijze herkenbaar. Er worden goede handreikingen gegeven.
 • Pierre van Amsterdam - Rating: 8/10
  De presentatie was duidelijk en de trainer hield goed de controle over de groep en bereidwillig om alle vragen te beantwoorden.
 • Rene Korevaar - Rating: 7/10
  goed: kleine groep, ervaren trainer, flexibel programma, goede locatie en faciliteiten beter: - Teveel tijdsbesteding aan wat is scrum (25% van de tijd), zou een voorwaarde voor deelname moeten zijn. Recap van 2 uur max. - Teveel diepgang op het onderdeel 'stakeholder management'. Niet specifiek scrum. Te weinig tijd om er echt iets mee te kunnen. - Met veel verschillende contactpersonen van gladwell contact (of email) gehad voor en erna: Jessy, Marianne, Hanne en Annet. 1 aanspreekpunt voor alles zou fijn zijn. - Intro dag van dag 2 was top, maar zou einde dag 1 mogen. Kun je er nog over nadenken en op dag 2 gaan verdiepen - de scrum guide ter voorbereiding kreeg ik veel te laat
 • Jiri Oen - Rating: 9/10
  - Leuke trainer met een sterk begrip van het framework, die dit ook praktisch kan uitleggen. - Training besteed wel heel veel tijd aan Scrum algemeen, waardoor iemand die een basis scrum of agile training heeft gedaan en wat meer verdieping op de rol van de PO wilt wel erg veel herhaling krijgt. Daadwerkelijke praktijkvoorbeelden en cases wat iemand een goede PO maakt en hoe je dat toe past mag iets meer. Het waren nu vooral veel theoretische oefeningen (die overigens wel nuttig waren).
 • Marianne Noiman - Rating: 9/10
  Ik vond het een mooie training, prima opgebouwd met theorie op dag een, erecap dag twee en veel praktijkoefeningen. De trainer was enthousiast en kon alle vragen feilloos beantwoorden.
 • Peter Kers - Rating: 8/10
  Niveau trainers en ingaan op de praktijksituaties. Examentraining.
 • Juul Sala - Rating: 7/10
  Door praktijkervaringen van de groep vertroebelde de theorie af en Toe.
 • Armand Dassen - Rating: 8/10
  Een dergelijke training is afhankelijk van je wensen: wil je voorbereiding op het examen of wil je meer algemeen kennis opdoen. Zeker door de invalbeurt van Willem zijn beiden aan bod gekomen.
 • Marnix Beudeker - Rating: 8/10
  Ik vond het goed als de training specifiek in ging op de taken en verantwoordelijkheden van PO. Hier heb ik ook een aantal nuttige technieken geleerd, die ik direct kan toepassen in mijn dagelijkse werk (story mapping, prioriteren obv waardemaximalisatie, etc.) Ik vond het zelf het 'algemene waarom-agile-verhaal' een herhaling van zetten en niet per se goed afgestemd op het publiek uit de zaal. Daarnaast hebben we veel tijd bested aan het bespreken van verschillen tussen de theorie en de praktische invulling op Schiphol. Ik heb mijn twijfels bij de toegevoegde waarde van veel van deze discussies, maar onze groep had duidelijk de behoefte om deze verschillen uit te spreken.