Jouw finance afdeling wendbaar en onder controle


De tweedaagse Agile for Finance & Control training is ontworpen om alle belanghebbenden in het Finance & Control team en het portfolio investeringsproces te ondersteunen in hun bijdrage aan een wendbare organisatie.

 

De tweedaagse Agile for Finance & Control training geeft jou de handvaten die je nodig hebt om effectief te zijn binnen of ondersteunend aan de Finance en/of Controlling organisatie opererend in een Agile of hybride Agile omgeving.

 

Zelf-organiserend vermogen betekent: zelf bedenken wat je volgende stap moet zijn. Weten waaróm, en daarom ook: wat nu. Onze trainers vertellen nooit enkel ‘hoe het moet’, maar brengen altijd ook de gedachte erachter over.

 

De Agile for Finance & Control training is gericht op het creëren van een synergie tussen het financieel strategisch planningsproces, de controlerende functie van finance, en het als risicovol bevonden innovatieproces. De lessen gaan dieper in op hoe het juiste gebruik van budgettering- en management reporting processen, innovatie in de organisatie op een krachtige manier mogelijk maakt.

 

Het hoofddoel van de training is de complexiteit en innovatie uit te buiten door adequaat financieel management. Van deelnemers wordt enige mate van kennis van de Agile werkwijze verwacht*. In deze training leren zij in korte tijd over onderwerpen die onmisbaar zijn voor het bereiken van optimale wendbaarheid.

 

Onze trainers hebben zowel theoretische als praktische ervaring. Zij opereren dagelijks actief in het veld via hun adviesopdrachten. Dit geeft hen inzicht in de uitdagingen die zich voordoen op het snijvlak van financiële planning en controle en Agile werkwijzen. Door middel van verschillende oefeningen en best practices krijg je de nodige tools aangereikt om direct impact te hebben in jouw organisatie.

 

* In overleg kan een Agile introductie- of opfris-blok worden aangeboden voorafgaand op de training.

Programma

De trainingsdagen starten om 9.00 en eindigen rond 17.00 uur. Inclusief pauze en lunch.

 

DAG 1:

Module 1: Waarom veranderen?
Waarom is het nodig om als organisatie de werkprocessen aan te passen aan de Agile manier van werken. De noodzaakvan wendbaarheid, het zo snel mogelijk leveren van waarde voor de klant, uitgelegd. En waarom het vast blijven houden aan een ‘hybride’ manier van sturing zijn eigen risico’s kent.

Module 2: Budget alloceren in snel veranderende omgevingen
In een snel veranderende omgeving is het lasting te opereren zonder plannen aan te passen. Waar kennen we investeringenaan toe? En wat betekent dit voor het budgetteringsproces?

 

DAG 2:

Module 3: Benefit tracking
In een wereld van continue innovatie is veel onzekerheid, dit geldt ook voor de producten die in ontwikkeling zijn. Hoe bepaal je de waarde van de producten die in ontwikkeling zijn en hoe bepaal je in een vroeg stadium of ze succesvol zijn?

Module 4: Internal reporting
Hoe leg je de behaalde resultaten vast? Wat zijn gangbare elementen van een dashboard voor de Agile organisatie? En welke mogelijkheden bieden de Agile planningtools voor de organisatie?

Module 5: Making a start
In deze snel veranderende omgeving is er geen tijd te verliezen. Handvatten om een begin te maken met een nieuweaanpak en de zojuist geleerde zaken zo snel mogelijk in praktijk te brengen.

 

Het programma bestaat uit twee actieve dagen, waarbij veelvuldig gebruik wordt gemaakt van praktische voorbeelden uit onze praktijk. Daarnaast is er veel ruimte om de gedeelde inzichten te vertalen naar jouw eigen context.

Doelgroep

Deze training is onder meer bedoeld voor:

 • Business controllers, financial controllers en andere belanghebbenden in of ondersteunend aan het Finance & Control team en het portfolio investeringsproces
 • Werkzaam in een organisatie met een significant deel van de organisatie werkend volgens de principes van Agile
 • Om een optimale leerervaring na te streven zal gekeken worden naar de mate waarin de deelnemer al bekend is met het Agile gedachtegoed. Desgewenst kan een voorstudie pakket worden aangeboden.
 • Type Training:Training
 • Duur: 2 dagen
 • Max. aantal deelnemers:15
 • Niveau:Foundation
 • Taal:
 • Incl. lunch:Ja
 • Examen:Nee
 • Incompany:Ja
 • Betalingsmogelijkheden:Per factuur, iDEAL, CreditCard
 • Sherita Dhaniramsingh - Rating: 8/10
  Les 3 vond ik zelf het meest interessant, in les 1 en 2 wordt te veel steel gestaan bij het waarom terwijl dat besef er al is bij alle deelnemers, dat is de reden waarom je de training wilt volgen. Dit heb ik ook aangegeven bij de trainer en die heeft in les 3 meer tijd besteed aan het hoe met praktijkvoorbeelden. Les 4 was wegens tijdsnood nauwelijks behandeld, dat vind ik wel slecht van een training.
 • Saskia van der Meer - Hartogh - Rating: 7/10
  Goed: er zijn veel onderwerpen vanuit verschillende invalshoeken benaderd, goed en bruikbare tools zijn aangereikt en besproken, de theorie is goed en met praktijkvoorbeelden uitgelegd Verbetering: outbreak sessies waren te kort om theorie effectief toe te passen en met elkaar te verkennen.
 • Hans Holstege - Rating: 7/10
  Het was in het begin even wennen. Alles digitaal ipv fysiek bij elkaar. Het ging uiteindelijk wel. Was te merken dat de basis in Engels was en voor nu omgeturnd richting deze training. De groep was divers, maar sloot goed op elkaar aan. De ene organisatie was wel wat verder als de andere. Het laatste deel ging iets te snel, maar omwille van de tijd was er geen andere mogelijkheid.
 • Arjen Haasnoot - Rating: 6/10
  Het onderwerp is goed in samenhang behandeld. De trainers hebben veel praktijkervaring en de voorbeelden uit de praktijk maken de stof begrijpelijker. De groepsgrote is goed. Het tempo van de training lag hoog en er was niet echt tijd voor veel verdieping waardoor de kennis niet goed beklijft. Een tip is om het programma aan te passen aan de verkorte lesdagen en het lesgeven op afstand.
 • Chris Arends - Rating: 8/10
  Goede trainer. Duidelijke uitleg van de theorie met heldere en interessante praktijkvoorbeelden. Het volgen van de training op afstand via zoom ging ook goed. Eerste dag was even wennen, maar later ging dat prima. Er was voldoende mogelijkheid tot interactie en ook het in groepjes uitvoeren van oefeningen ging best goed. Goede aanvulling op de kennis en ervaring die ik al had met agile werken.
 • Antonio Signore - Rating: 9/10
  Een hele prettige trainer. Er was ruimte voor vragen, discussie en delen van ervaringen met cursisten. De omvang van de leerstof en de cursustijd (4 dagdelen) sloten goed op elkaar aan. Ook vond ik het erg prettig dat de 4 dagdelen verspreid waren over 4 dagen. Het volgen van de training via zoom ging goed. Een goede internetverbinding bij de cursisten is dan wel essentieel.
 • Jan van Dijk - Rating: 8/10
  goede duidelijke en ook inspirerende uitleg.
 • Ingeborg de Boorder - Bartelds - Rating: 8/10
  Organisatie en locatie waren beiden zeer goed. De trainer was uitsteken, mede gezien zijn achtergrond en wist de groep te boeien! Ik vind het niveau aansluiten bij wat ik ervan had verwacht. Het vraagt van cursisten wel enige kennis van de Agile methodiek en bij de overheid ook kennis van management en financial control. Ik zou dit vooraf ook aan cursisten meegeven. Dit voorkomt dat er nu nog veel moet worden uitgelegd over de Agile methodiek. Verder zou ik nog meer willen horen over de rol van 'control'. Wellicht kan dit op de tweede dag in de ochtend worden behandeld ipv in de middag i.v.m. aandacht en energie die het vergt. Ik heb wel de aandacht voor de ingebrachte voorbeelden gemist, er is er uiteindelijk één behandeld.
 • Natasja Huntink - Rating: 9/10
  Inhoud, niveau en trainer waren helemaal goed. De dagen zijn wel wat lang in de middag is het lastiger om de informatie nog op te nemen.
 • Frank Becker - Rating: 8/10
  Prima kennis making met veel theorie en geloofwaardige voorbeelden uit de praktijk. De goede trainer had veel te zenden, in dag 2 minder los op theorie gebaseerde DIY opdrachten.
 • Martin Schepen - Rating: 6/10
  - Goed inzicht gekregen in wat Agile voorstelt - Training werd nu gegeven door Consultant en full time trainer keek toe. Wellicht beter om hierin meer af te wisselen - Meer afwisseling tussen zenden en zelf werken - Meer aansluiting zoeken bij doelgroep. Er werd te weinig ingegaan op specifieke situatie die leeft bij organisatie
 • Abdelmalik Saidi - Rating: 7/10
  De basis (1ste dag) was zeer waardevol en gaf goed beeld wat Agile in hield en hoe dit bij verschillende organisatie wordt uitgevoerd. Trainer was zeer kundig, goed te volgen en soms grappig. De 2de sessie waarbij Control meer aan bod kwam vond ik persoonlijk lastig te volgen en gaf mij niet de handvaten om dit binnen NN uit te voeren. Persoonlijk vond ik dit nog te veel theorie waarbij volgens mij meer behoefte was om hulpmiddelen te bieden voor n aantal lopende issues binnen NN. Na afloop was ik bekend met Agile manier van werken, maar nog niet helemaal overtuigd hoe ik dit nu vanuit Control kan implementeren binnen NN. Dit zou wat mij betreft wel n toegevoegde waarde zijn geweest
 • van der Woude Pieter - Rating: 8/10
  Ik ben scrummaster en daarom was de eerste dag grotendeels herhaling. Dat was helemaal niet erg, want herhaling is altijd goed en ik merkte dat ik bepaalde onderdelen vergeten was of niet meer zo scherp voor ogen had. Ook de gesprekken met de andere cursisten die niet zoveel ervaring hadden met Agile was waardevol. Gedurende de 2de dag werd de relatie gelegd naar het onderwerp (financiele-) controle. Dat was nieuw voor mij en erg waardevol. Goeie afwisseling tussen theorie, discussie en games. Lunch om de hoek was perfect, even een frisse neus en in een totaal andere omgeving. Opmerking aan de docent: ik werd regelmatig afgeleid door het feit dat de docent de infrarood zapper steeds in en uit zijn broekzak haalde.
 • Murre Nick - Rating: 8/10
  Ik vond de inhoud van de training goed, wel nog erg theoretisch. Binnen onze groep merkte je dat er behoefte was aan praktische invulling van de theorie. Ik vond de stoelen in de ruimte niet erg comfortabel voor een volle dag cursus.
 • Teijma Edwin - Rating: 9/10
  Goed: veel interactie, hield de aandacht goed vast, afwisselend en met passie gebracht. Tip: een korte evaluatie van de verschillende dagdelen is goed, het bevragen van de cursisten vond ik wat te schools
 • Henry van der Geest - Rating: 7/10
  meer praktijkvoorbeelden durf dieper in te gaan op groepsbehoefte gaf goed overview
 • Lydia de Jong-Yilmaz - Rating: 7/10
  begrip voor agile binnen F&C is groter geworden. Heb alleen 2e dag meegemaakt dus kan hier alleen over overdelen. Trainer vertelde soms zaken die niet helemaal kloppen en had soms een iets te vrijblijvende houding rondom bepaalde topics
 • Roelien Koopman - Rating: 7/10
  Goede training met veel mogelijkheid voor interactive.
 • Joyce Groot - Rating: 6/10
  Het was een oppervlakkige kennismaking die niet diep genoeg in ging op de control aspecten. Liever minder maar dieper dan meer en oppervlakkiger. De trainer gaf aan dat hij heel flexibel was en zijn programma kon aanpassen, maar schijn bedriegt, want zodra je iets buiten zijn riedeltje vroeg keerde hij op een arrogante manier binnen een paar seconden terug op zijn eigen verhaal.
 • Yvon Munsterman - Rating: 7/10
  Inhoud was goed, veel nieuwe informative. Niveau was goed. Goede trainer, soms wat te snel door als er vragen/opmerkingen werden gemaakt door de groep, niet altijd het antwoord op de vraag, bijv bij praktijkvoorbeelden vanuit SPL.
 • Martin Hofman - Rating: 9/10
  Ervaren trainer, fijne combinatie van theorie en praktijk.
 • Michiel van der Poel - Rating: 7/10
  verkennende cursus om beter beeld te krijgen van spanningsveld met agile en control. Veel theoretische kennis opgedaan, meer bagage na cursus om als sparringpartner te fungeren voor agile teams. Had wat meer specifiek op Schiphol kunnen zijn met praktijkcases en had meer interactie kunnen zijn; het doen van opdrachten.
 • Hans Ammerlaan - Rating: 7/10
  Leuke interactie en oefeningen. Soms te lang bij een onderwerp stil gestaan waardoor andere onderwerpen nog even snel aan bod moesten komen. De tweede dag was het in de zaal veel te warm (ligt aan DNB locatie).
 • Jeroen Vos - Rating: 9/10
  breed, veel voorbeelden, voldoende ruimte eigen inbreng. Goede trainer.
 • Ton Bus - Rating: 7/10
  Veel van de gepresenteerde methodes en technieken komen niet voort uit het Agile gedachtengoed, maar sluiten hier wel op aan. Maak dit wat meer expliciet.
 • Henk Lieman - Rating: 8/10
  In control zijn als organisatie en/of team is een lastig onderwerp. Veel nieuwe en interessante onderwerpen hierover mogen horen. Ik mis nog wel de toepassing, met name praktijkvoorbeelden en hoe heeft dat geleid tot verbetering
 • Hans Valentijn - Rating: 8/10
  Locatie, trainer en niveau van de training was zonder meer uitstekend. De inhoud sloot goed aan bij mijn startpunt, maar het agil controle aspect van de training was gezien de diversiteit van de klas en de situationele en soms gedeeltelijke en hybride implementatie van agile bij DNB niet altijd even helder. Echter, ik heb voldoende handvatten gekregen om hiermee verder aan de slag te kunnen.
 • Barend van Amerongen - Rating: 7/10
  Het geheel van de agile-werkwijze werd goed langs gelopen. De trainer is deskundig en beantwoordde de vragen adequaat. Oefeningen ook nuttig. Er werd soms te weinig tijd besteed aan de issues die door de deelnemers warden aangedragen. Vraag is of de afweging van het volledig afwerken van het programma en het inspelen op de behoefte van de deelnemers altijd goed werd gemaakt.
 • O. Biemond - Rating: 8/10
  De inhoud van de training was zeer divers maar deed daarmee ook recht aan het brede gebied wat Agile in Control is. De docent is zeer deskundig en heeft heel veel praktijk voorbeelden paraat.
 • P.J. van Gelderen - Rating: 8/10
  Tops en Tips al meegegeven, ik vond het mooi om te zien dat de 2e dag aangepast was op de wensen die we de 1e dag hadden geuit. Een volgende keer mag het wel iets meer nog naar de dagelijks praktijk, hoe ik an ik het nu direct toepassen.
 • Jeroen Geertzen - Rating: 8/10
  De docent wist veel van agile en wist goed met de groep om te gaan. Ook prettig was het inbrengen van voorbeelden vanuit Philips e.d. Minder waren de toepassingsadviezen.
 • Michel van de Wal - Rating: 7/10
  Prima om de controllers mee te nemen door het Agile landschap en kennis te laten maken met de diverse mogelijke manieren van rapporteren. Maar er is nog niet een algemene oplossingsrichting.