Het Internet of Things is dichterbij dan je denkt

Je komt thuis na een lange dag werken. Zodra je de sleutel in het slot steekt, gaan automatisch de lichten aan. De gordijnen gaan vanzelf dicht en er klinkt mooie muziek uit je stereo. Je werpt een blik op het scherm van je koelkast en ziet dat er een heerlijke lasagna in ligt en een mooie fles chardonnay. Dat is nog eens een goed begin van de avond!

 

Wat het Internet of Things precies is

Het Internet of Things (IoT)  is een concept dat verwijst naar slimme, draadloze objecten die met elkaar communiceren via het internet. De apparaten worden voorzien van sensoren, processoren en andere communicatie-hardware waarmee ze zonder menselijke tussenkomst signalen opvangen en erop kunnen reageren.

 

Het draait allemaal om de data

Het Internet of Things werd al in 1999 geïntroduceerd, maar leek lange tijd verre toekomstmuziek. Pas de laatste tien jaar is het IoT in een stroomversnelling gekomen. Door de ontwikkeling van micro-sensoren en mini-processoren is het technisch mogelijk geworden om de benodigde hardware in zelfs de kleinste apparaten in te bouwen. Een andere belangrijke driver is de doorbraak van Big Data. Het IoT draait in feite helemaal om het verzamelen, verwerken en interpreteren van data. De objecten in een IoT omgeving zijn hier zo goed in geworden, dat ze uit zichzelf beslissingen kunnen nemen.

 

Voorbeelden uit de praktijk

Het IoT heeft enorm veel potentie en kan op allerlei manieren worden ingezet. Niet alleen thuis, maar ook binnen organisaties en bedrijven.

  • In de wereld van logistiek en transport, worden zeecontainers uitgerust met sensoren waarmee tijdens het transport allerlei zaken worden gemeten zoals tijd, licht, temperatuur en vochtigheid. Een belangrijke factor is ook het vaargedrag van het schip. Bij ruw weer, kan het schip flink gaan stampen en slingeren wat een negatieve impact heeft op de vracht.
    Op grond van alle verzamelde data, heb je een goed beeld van de kwaliteit van de producten bij aflevering en de reële prijs daarvan. De prijs wordt dus niet meer bij het afsluiten van het contract vastgelegd, maar pas bij aflevering: een totaal nieuwe manier van zaken doen.

 

  • In de gezondheidszorg wordt IoT onder meer gebruik om goede diagnoses te stellen. Neem bijvoorbeeld hartritmestoornissen. Die kunnen alleen worden vastgesteld op het moment dat iemand het heeft. Daarom is er een speciaal IoT apparaat ontworpen waarmee de patiënt een hartopname kan starten op het moment dat hij zich niet goed voelt. De gemeten gegevens worden vervolgens automatisch naar de arts verzonden die meteen kan inschatten wat er aan de hand is. Door deze oplossing wordt de de juiste diagnose sneller gesteld zodat er een effectief behandelplan kan komen.

 

  • De komst van het Internet of Things stelt marketeers in staat om hun boodschap nog gerichter bij de consument te brengen. Zo kunnen ze reclameboodschappen op straat of in winkels aanpassen op basis van het profiel van degene die langs loopt.

 


Scrum Master in de praktijkInteresse?

Wil je meer weten over het IoT? Ben je benieuwd wat het precies inhoudt en hoe je de werkwijze kunt inzetten binnen je organisatie? In onze 3 daagse opleiding Big Data Strategie & Data Science gaan we er uitgebreid op in. Neem contact op voor meer informatie.